Oralna higijena

Instrukcije i saveti o pravilnom pranju zuba i održavanju oralne higijene.

Preduslov za očuvanje oralnog zdravlja je redovno i pravilno održavanje oralne higijene.

Oralno zdravlje predstavlja značajan deo opšteg zdravlja ljudskog organizma i podrazumeva zdravlje svih struktura koje se nalaze unutar usne duplje (zuba, desni, jezika i okolne sluzokože).

Nakon konzumiranja jela i pića, na zubima dolazi do stvaranja lepljive mase koja zaostaje na površini sve dok se mehanički ne ukloni četkanjem. Dalje nagomilavanje bakterija dovodi do destrukcije tvrdih zubih tkiva (karijes) i zapaljenja mekog tkiva u predelu oko zuba (gingivitis i parodontopatija).
Redovnim održavanjem oralne higijene, nakon svakog obroka, lepljive mase bivaju blagovremeno uklonjene i samim tim je smanjena verovatnoća nagomilavanja bakterija koje deluju destruktivno na oralna tkiva.

Pravilnim održavanjem oralne higijene smatra se uklanjanje naslaga sa SVIH površina zuba i jezika koristeći osnovna sredstva:
četkicu za zube, interdentalni konac, interdentalnu četkicu, aparate sa vodenim mlazom (Water-pick).

Paste za zube i vodice za ispiranje predstavljaju pomoćna sredstva čija je uloga da potpomognu i povećaju mehaničko dejstvo četkice za zube u otklanjanju naslaga.

Važne napomene:
1. Glavno sredstvo za održavanje oralne higijene je četkica za zube;
2. Uvek koristiti četkicu sa mekim vlaknima
(četkice sa tvrdim vlaknima oštećuju potporni aparat zuba);
3. Perite zube laganim pokretima obuhvatajući sve površine svih zuba u ukupnom trajanju od najmanje 3 minuta;
4. Prostore između susednih zuba, koji su nedostupni vlaknima četkice, očistiti koncem za zube ili interdentalnom četkicom;
5. Redovno menjati četkicu (ukoliko je prošlo 3 meseca od prvog korišćenja ili su vlakna izgubila svoj prvobitni oblik i položaj).

Preporučena tehnika pranja zuba:

Horizonalno prisloniti glavu četkice tako da jednom polovinom dodiruje zube, a drugom polovinom desni;
Zarotirati glavu četkice za 45 stepeni (u gornjoj vilici na gore, u donjoj na dole), tako da deo vlakana četkice ulazi u žleb između zuba i desni;
Koristeći vrlo kratke horizontalne (ili male kružne - vibracione) pokrete pomerati četkicu tako da vrhovi vlakana blago zađu u predeo ispod desni; (Napomena: Preveliki i previše agresivni pokreti mogu da oštete potporni aparat zuba);
Iz postojaćeg položaja, prevući četkicu ka griznoj površini zuba. Ovaj vertikalni pokret ponavljati za svaku stranu svakog zuba pojedinačno;
Za unutrašnju površinu prednjih zuba, koristiti vertikalan položaj četkice;
Grizne površine zuba čistiti horizontalnim pokretima.

Imajte na umu da je najveća greška pri pranju zuba četkanje nasumičnim, neorganizovanim pokretima koji dovode do sabijanja zubnih naslaga između zuba i ispod desni, nasuprot njihovom odstranjivanju iz tih prostora.

Za više informacija i detaljnu demonstraciju tehnike pranja zuba, kao i upotrebe ostalih sredstava za održavanje oralne higijene, obratite se našim doktorima.