Postoperativne instrukcije

Pravilna kućna nega i saveti za lakši oporavak nakon oralnohirurških intervencija!

Kontrola nakon operacije

Prva obavezna kontrola nakon hiruške intervencije u našoj ordinaciji je nakon 24 časa. Tada ćemo se dogovoriti da li je potrebna još neka kontrola. Ukoliko dodatna kontrola nije potrebna, druga obavezna kontrola i skidanje konca je nakon 7 dana.

Nemojte da jedete dok ne prestane anestezija

Nemojte da grizete usnu ili jezik da bi proverili da li je prestala anestezija. Usled anestezije nećete imati osećaj jačine Vašeg zagriza što može dovesti do velikih ujednih rana na Vašim usnama ili jeziku, koje će nepotrebno komplikovati Vaš oporavak. Ovaj nedostatak osećaja je naročito zanimljiv deci. Roditelji posebno obratite pažnju.

Bol

Bol je normalna pojava nakon oralnohiruške intervencije tokom prvih nekoliko dana. Sam intenzitet bola je individualan. Za terapiju bolova ne smete koristiti aspirin ili lekove koji u sebi imaju acetilsalicilnu kiselinu jer oni dovode do krvarenja. Bilo koji drugi lek koji koristite protiv glavobolja možete piti do maksimalne dnevne doze. Prvu tabletu popite pre prestanka anestezije sa dosta vode (ne toplije od sobne temperature).

Otok

Otok je takođe normalna pojava tokom prvih nekoliko dana nakon oralnohiruške intervencije. Najčešće se javlja nekoliko sati od intervencije i raste do trećeg dana kada počinje da se smanjuje. U nekim slučajevima se javljaju i modrice u predelu otoka. Veličina otoka se može kontrolisati držanjem hladnih obloga sa spoljašnje strane. Hladne obloge držite na obrazu u predelu mesta intervencije naizmenično sa pauzama. Nakon 15 minuta držanja obloge napravite pauzu od 15 minuta, i tako što duže tokom prvih 24 časa. Nemojte direktno stavljati led na lice. Najbolje je staviti led u kesu, umotati u tkaninu i tako nasloniti na lice. Ukoliko posle trećeg dana od operacije osetite povećanje otoka i bolova, molimo Vas, kontaktirajte nas.

Krvarenje

Malo krvi u ispljuvku je normalna pojava nakon oralnohiruške intervencije. Može se javiti tokom prvih 48 časova i nije razlog za brigu. Mirovanje prvih 24 časa se savetuje kao prevencija krvarenja. Nemojte da ispirate usta, jako pljujete i pijete na cevčicu. Ovi postupci mogu stvoriti negativni pritisak u usnoj duplji i dovesti do obilnijeg krvarenja. Nemojte da konzumirate vrelu ili toplu hranu i pića prvih 48 časova nakon intervencije. Nemojte da grejete lice u predelu operacione rane i nemojte spavati na toj strani. Toplota širi krvne sudove što može dovesti do obilnijeg krvarenja. Ako dođe do obilnijeg krvarenja, pljujete čistu krv i usta vam se brzo pune krvlju, molimo Vas, kontaktirajte nas.

Ne ispirajte usta i ne perite zube pre prve kontrole

Higijenu usne duplje možete početi nakon prve kontrole ukoliko lekar ne odredi drugačije. Higijenu operacionog područja možete sprovesti korišćenjem bilo koje tečnosti za ispiranje usne duplje, tako što ćete nežno mućkati tečnost u roku od jednog minuta tri puta dnevno. Možete koristiti hladni čaj od kamilice, bez šećera, umesto tečnosti za ispiranje. Pranje zuba u predelu operacione zone treba započeti čim otok i bolovi to dozvole. Naravno, obratite pažnju da četkicom ne povredite operacionu zonu i da ne mućkate previše energično vodu tokom ispiranja paste.

Ukoliko ste pušač, savetujemo Vas da ne pušite dok rana ne zaraste, najmanje 6 časova posle intervencije.
Kod implantoloških intervencija potrebno je prestati sa pušenjem.

Ukoliko Vam je propisana terapija lekovima, molimo Vas da istu redovno pijete.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.